Het verschil tussen de schoonheidsspecialist en de huidtherapeut

Het verschil tussen de  schoonheidsspecialist en de huidtherapeut

De schoonheidsspecialist en de huidtherapeut,  twee mooie  beroepen. We werken allebei met de huid en het uiterlijk,  en soms lijkt het werk van de schoonheidsspecialist en de huidtherapeut elkaar te overlappen.

In deze blog leg ik de belangrijkste verschillen uit,

Doel van de behandeling

Schoonheidsspecialisten behandelen met name de gezonde huid. Huidtherapeuten behandelen grote en kleine huidklachten. Denk daarbij aan overbeharing, ernstige acne, littekens, oedeem en pigmentvlekken. Zij werken samen met huisartsen en dermatologen. Het grootste verschil ligt bij het doel van de behandeling en de behoefte van de cliënt. Je gaat naar een huidtherapeut om een huidklacht te verminderen of er vanaf te komen.

Je gaat naar de schoonheidsspecialist voor verzorging, huidadvies en ontspanning. Dit wil overigens niet zeggen dat zij geen kennis over huidklachten in huis hebben, ze behandeld ze alleen niet. een goed opgeleide schoonheidsspecialiste is in staat huidklachten te herkennen en zal jou indien nodig of gewenst door verwijzen. 

Soort behandelingen 

Voor bovengenoemde huidklachten bestaan  speciale behandelingen die wij huidtherapieën noemen. Hiervoor wordt geavanceerde apparatuur zoals oa lasers en elektrocoagulatie gebruikt. .

De behandelingen van de schoonheidsspecialist bestaan uit modules als reinigen, harsen, epileren, massages, maskers, en het verven van wimpers en wenkbrauwen en daarnaast zal ze passende producten kiezen om jouw gezonde huid te beschermen, egaliseren, verfijnen, hydrateren ect.

Overlappende behandelingen 

Behandelingen als diepte (fruitzuur) peelingen en microneedling worden door beide uitgevoerd, echter beschikt een huidtherapeute over kennis en mogelijkheden om de heftige peelings toe te passen, dus wanneer daar een indicatie voor is. in mijn optiek zijn de hele zware peelings niet aan een schoonheidsspecialiste besteedt, ook omdat de huiden die wij behandelen dat simpelweg niet nodig hebben. lichtere peelings die zorgen voor een moooie activatie en mooie glow zouden daardoor weer niet thuis horen bij de huidtherapeut, maar juist bij de schoonheidspecialiste.

microneedling devices zoals dermapen en skinpen mogen ook door gespecialiseerde schoonheidsspecialiste gebruikt worden, ook hier zit dan verschil in welke huid ga je behandelen? Ik zet regelmatig microneedling in, maar bij indicaties als bv heftige stugge littekens, of geringe twijfel dan kies ik er voor om jou door te sturen naar een huidtherapeut. Veel schoonheidspecialisten bieden overigens microneedling aan die minder diepgaan, en daardoor gewoon minder uitgesproken resultaat opleveren.

Meer info over Skinpen microneedling
Behandelperiode

Omdat huidtherapien bedoeld zijn om een specifiek huidklacht te behandelen, zal  als de klacht verholpen is de behandeling afgebouwd worden. Soms als er sprake is van een chronische klacht of meerdere klachten dan blijft de cliënt natuurlijk welkom bij de huidtherapeut. Maar in principe behandelt de huidtherapeut met het doel om iemand van een klacht af te helpen..

Schoonheidsspecialisten beschikken daarentegen meestal over een vaste clientèle. Hun klanten komen vaak eens in de zes à acht weken, waardoor vaak een band wordt opgebouwd.

Fijne verwenbehandelingen of doelgericht maar minder prettig.

Hoewel de huidtherapeut er ook  alles aan doet om de behandeling zo prettig mogelijk te maken kom je er niet voor je ontspanning. De meeste behandelingen zijn wat gevoelig. Bij een schoonheidsspecialist lig je vaak warm onder een dekentje, ruik je lekkere geuren en klinkt er rustgevende muziek, je wordt heerlijk verwend en komt even helemaal tot rust. .

Opleiding

Huidtherapeuten behandelen grote en kleine huidklachten waar ze voor zijn opgeleid tijdens de vierjarige HBO-opleiding Huidtherapie. Zij komen daarna in het Kwaliteitsregister en moeten jaarlijks punten blijven halen voor de verlenging van hun registratie. De punten krijg je onder meer door bijscholing en door uitvoering van geaccrediteerde activiteiten in het werkveld. Schoonheidsspecialist ben je na een driejarige MBO-opleiding. daarna kunnen schoonheidsspecialisten zich verder specialiseren, zo heb ik me gespecialiseerd in huidverbetering en medische kennis, niet om alles te behandelen, maar om zo zorgvuldig en goed mogelijk mijn mooie vak toe te passen, Voor schoonheidspecialisten is er een ander kwaliteitsregister (SKINregister) wat ook controleert of de specialiste aan kwaliteitseisen voldoet en ook enkel verlengt bij voldoende acreditatiepunten.

Vergoedingen zorgverzekering 

De meeste behandelingen van de huidtherapeut worden, omdat ze medisch van aard zijn, vergoed door de zorgverzekeraar. mits jij daarvoor verzekerd bent uiteraard.  De branche Schoonheidsverzorging is daarentegen groot. Het voordeel daarvan is dat het vak schoonheidsverzorging zich enorm snel ontwikkelt. Gediplomeerde schoonheidsspecialisten zijn aangesloten bij de Anbos – Algemene Nederlandse Brancheorganisatie voor Schoonheidsverzorging. en schoonheidspecialisten, schoonheidspecialisten die geregitreerd zijn bij anbos en of bij skinregister kunnen ook contracten afsluiten met zorgverzekeringen, om jouw acne, of ontharingsbehandeling gedeeltelijk vergoed te krijgen.*

Helaas zijn er ook schoonheidsspecialisten die niet erkend of gediplomeerd zijn die ook handelingen verrichten die specifiek tot het werkveld van de huidtherapeut behoren. Dit zijn vaak verrichtingen die niet zonder risico zijn. Nare ervaringsverhalen komen dikwijls door dit soort praktijken. Helaas zijn er te veel leveranciers die hun  laserapparaat of product inclusief training aan bieden aan ongediplomeerde ondernemers, 

Ik adviseer dan ook echt wanneer je bv overbeharing wil laten behadelen om dat door een BIG geregistreerd therapeut te doen, Lelijk litteken? win advies in bij de huidtherapeut, en check of he schoonheidsspecialiste in het SKINregister is ingeschreven 

Mijn mening:

Ik denk dat het verstandig is dat iedereen duidelijk zijn eigen werkgebied afbakent en daarbinnen blijft werken.  Ik ben er van overtuigd dat huidtherapeut en schoonheidsspeicialiste kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken. 

 

*Voor mij is het een bewuste keuze om ondanks dat ik wel de specialisatie heb, niet aan te sluiten bij zorgverzekeringen. 

  • zware acne stuur ik liever door, 
  • alleen vergoeding bij aanvullend verzekering
  • en veel frauduleuze verzoeken om een massage behandeling of producten op een acne declaratie te zetten.